Volgens de legende stamt de Russisch Blauw van scheepskatten die van de haven van Archangelsk in de 19de eeuw naar Engeland kwamen. Velen hebben de eerste Blauwe Rus, “Bayard” genaamd, in hun stamboom. Harrison Weir noemt ze in zijn boek “Our Cats” uit 1893 bij naam, maar vanaf de Russische Revolutie (1917 tot 1948) stonden ze bekend als Foreign Blues.

De moderne Russisch Blauw heeft bloedlijnen van de Brits Blauw en zelfs van de Blue Point Siamees: het gevolg van Zweedse en Britse pogingen het ras in de jaren ’50 te doen herleven. In Nieuw Zeeland en Europa zijn er ook zwarte en witte versies ontwikkeld, die geaccepteerd worden in Groot Brittannië en Australië, maar niet door de Fife of de Amerikaanse CFA. De onafhankelijke verenigingen accepteren de witte, de zwarte Rus en de Nebelung (half langhaar) variant wel. Maar de “Tabby” en de “Point” nog niet.

Kenmerken van de Blauwe Rus

Zijn meest levendige kenmerken zijn de dikke glanzende vacht en de felgroene ogen. De zachte, dichte, isolerende vacht voelt apart aan en wordt in de Britse standaard ‘het werkelijke criterium van de Blauwe Rus’ genoemd. De typische oogkleur is van recenter datum. De eerste Russisch Blauw, in het Westen tentoongesteld in The Crystal Palace-show in Engeland in 1871, had gele ogen. Pas in 1933 werd in de standaard vermeld dat de oogkleur ‘zo helder groen mogelijk’ moest zijn. (toen heette de tentoongestelde Russisch Blauwe katten nog the Foreign Blue).

 

Het karakter

Het oorspronkelijk tot deze groep behorende ras is de enigszins terughoudende en waardige Russisch Blauw. Ondanks dat het fokken van Blauwe Russen al een langere geschiedenis kent, is het ras qua karakter niet veel veranderd. Een Blauwe Rus is erg lief en intelligent en ze zijn heel graag bij je. De blauwe rus houdt vooral van de mensen in zijn/haar directe omgeving, ze zijn minder toeschietelijk tegen vreemden.

De Blauwe Rus is een levendige, sportieve en speelse kat, die erg veel van rust houdt. Zij hebben een hekel aan lawaai en drukte. En zal daardoor sneller zich terugtrekken naar een rustigere plek voor haarzelf. Ze willen met respect behandeld worden en dulden geen onderdrukking. Ze zijn sociaal en bescheiden, met uitzonderingen daar gelaten. Ze zijn gevoelig voor stemmingen bij de mens, hechten zich erg aan hun baasje en hebben een zacht stemgebruik, met uitzondering van de krolse periode.

De Blauwe Rus heeft een goed aanpassingsvermogen en kan daarom ook leven in een appartement, hoewel ze ook graag buiten is. Ze kan prima samenleven met andere huisdieren. De Blauwe Rus verhaart relatief weinig in verhouding met andere rassen. Het is een sterk ras met weinig gezondheidsproblemen. Het zijn sierlijke slanke en gespierde katten.

De verschillende types

Er zijn in de loop der jaren in verschillende werelddelen Engelse, Scandinavische (Europees) en Amerikaanse type Blauwe Russen ontstaan, omdat er met verschillende fokprogramma’s werd gewerkt. Voornamelijk werden er tijdens de 2e wereldoorlog op verschillende continenten, Brits Korthaar en Siamees ingekruist, om het voortbestaan van dit ras te behouden. Hierdoor zijn er drie verschillende type Blauwe Rus ontstaan.

Het Engelse type heeft een midden blauwe vachtkleur en is zwaarder van bouw. De oren staan rechtop geplaatst en hebben amandelvormige ogen. De Engelse types hebben meer duidelijkere geprononceerde snorhaarkussentjes. Ze hebben een volle en dikke pluche vacht.

Het Amerikaanse type heeft een lichtere kleur blauwe tot soms zilveren vacht en is kleiner van bouw. De oren staan meer verticaal geplaatst en hebben vaak rondere ogen. De vacht is korter en minder dicht.

Het Scandinavische (Europees) type is donkerder van kleur en de vacht voelt wat stugger aan dan het Engelse type. Maar lijkt in veel opzichten op het Britse type, alleen een iets kleinere bouw. De oren staan echter meer aan de zijkant geplaatst.